Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και στο Πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Δεκέμβριο του 2012 η Γ΄ τάξη του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών επισκέφτηκε το Τελλόγλειο ίδρυμα και το πολεμικό μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

Στο Τελλόγλειο ίδρυμα τεχνών  www.teloglion.gr παρακολουθήσαμε την έκθεση:

«Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι:16ος-19ος αιώνας, Έργα Τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη»

​(«Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί τη νέα εκθεσιακή περίοδο (Οκτώβριος – Ιανουάριος) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και οργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφικών Τεχνών του Λούβρου. Συνολικά στο Τελλόγλειο θα φιλοξενηθούν 82 έργα από το Λούβρο, πολλά από τα οποία, εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, παγκοσμίως. Η έκθεση στο Τελλόγλειο θα εγκαινιαστεί στις 12 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου. Με την εν λόγω έκθεση το Τελλόγλειο συμμετέχει στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση στο Τελλόγλειο –εντάσσεται στα φετινά «Δημήτρια»- είναι μέρος των πέντε εκθέσεων που οργανώνονται από τα πέντε Μουσεία (5Μ) της Θεσσαλονίκης υπό τον κοινό γενικό τίτλο «Έργα Τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη».
Στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου παρουσιάζονται αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως τους αποτύπωσαν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες από την Αναγέννηση και εξής. Μέσα από την αξιοποίηση των γραπτών πηγών που γνώριζαν και χρησιμοποιώντας τα λίγα αρχαία πρότυπα από σπουδαία ελληνιστικά ή ρωμαϊκά γλυπτά του Βατικανού (Ρώμη), όπως η Αφροδίτη Medici, ο Απόλλων Μπελβεντέρε κ.α., έδωσαν νέα ώθηση στη δυτική τέχνη αξιοποιώντας πλαστικές φόρμες, αξεπέραστες στο πέρασμα του χρόνου.

Στα 82 έργα της έκθεσης του Τελλογλείου διακρίνεται η συνεχής ανταλλαγή μεταξύ πολιτισμών και λαών της Ευρώπης σε ένα δημιουργικό διάλογο που εξελίσσει και μεταλλάσσει περιεχόμενο και μορφή σε νέες προτάσεις έκφρασης. Φυσικά αυτοί που κερδίζουν από αυτόν τον γόνιμο διάλογο είναι οι μεγάλοι δημιουργοί, όπως ο Ραφαήλ, o Annibale Carracci, o Tiziano, o Rembrandt,o Rubens και ο Ingres, έργα των οποίων μπορεί να θαυμάσει από κοντά ο επισκέπτης στο Τελλόγλειο.)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε ήταν βασισμένο σε κλασικές Τεχνικές Σχεδιασμού Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, όπως:  
  • Παρατήρηση - Ερωταπαντήσεις (Visual Thinking Strategies - VTS)
  • Βιωματική διδασκαλία
  • Παιχνίδι αναγνώρισης
  • Παιχνίδι λέξεων - μνήμης
Είχε προηγηθεί προετοιμασία στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας στο σχολείο, κατά την οποία οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τις έννοιες, μουσείο, έκθεση, μουσειακή εκπαίδευση καθώς και με το περιεχόμενο μύθων που αναπαριστώνται στα έργα της έκθεσης.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Τον Οκτώβριο του 2000 το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών -μετά την Τρίπολη, Ναύπλιο και Χανιά- απέκτησε παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το νεότερο μουσείο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στο πεδίο του Άρεως στο κέντρο της πόλης. Στεγάζεται σε κτίριο, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Vitaliano Posseli, που κτίστηκε το διάστημα 1900-1902 και ανακαινίστηκε προκειμένου να στεγάσει το Πολεμικό Μουσείο.

Σκοπός του μουσείου είναι να συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στη Βόρειο Ελλάδα και να προβάλλει την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας και να κάνει ένα μάθημα ελληνικής ιστορίας στη νέα γενιά. Παράλληλα φιλοδοξεί να συμβάλλει στην τεκμηρίωση και τη συγγραφή της πολεμικής ιστορίας στον ελλαδικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή.

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου που εκτίθεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου παρουσιάζει τη συνεχή πορεία του Ελληνισμού στον 19ο και στον 20ο αι. με έμφαση στις συγκρούσεις και στις πολεμικές συρράξεις. Έτσι παρουσιάζονται εκτενώς η επανάσταση του 1821, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41, η εισβολή των γερμανικών δυνάμεων και οι μάχες στη γραμμή Μεταξά, η Μάχη της Κρήτης, η Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και η δράση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή και η απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Άξονα.

Τα εκθέματα είναι κυρίως όπλα (τυφέκια, ξίφη, πολυβόλα, κλπ.) που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από τον ελληνικό στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία, ομοιώματα πλοίων του πολεμικού στόλου, στολές όλων των σωμάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, χάρτες, φωτογραφίες της εποχής, παράσημα, έγγραφα, επιστολικά δελτάρια, και άλλα ατομικά είδη των στρατιωτών. Ακόμα εκτίθεται μια σειρά έργων τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, λιθογραφίες), με θέμα τις σημαντικότερες στιγμές των πολεμικών συρράξεων και την ανδρεία των Ελλήνων στρατιωτών. Το οριστικό στήσιμο των συλλογών στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχουν χώρος για την πραγματοποίηση περιοδικών εκθέσεων, ή ειδικών θεματικών εκθέσεων του ίδιου του Πολεμικού Μουσείου ή άλλων συνεργαζόμενων φορέων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκη με πληθώρα ιστορικών βιβλίων και συγγραμμάτων στρατηγικής τέχνης.

Στον προαύλιο χώρο του μουσείου εκτίθενται ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, μαχητικά αεροπλάνα, τορπίλες που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.


Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου, ενώ στη συνέχεια κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια που είχαν ετοιμαστεί από τη συνάδελφο Μ. Ταρασίδου:

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

         1.   Αίθουσα: « Οπλισμού /Μεταλλίων»

            Α. Από πότε χρονολογούνται τα μετάλλια/ παράσημα της έκθεσης; Απονεμήθηκαν σε    
                 Έλληνες ή ξένους;

Β. Ένα παράσημο/μετάλλιο μπορεί να απονεμηθεί μόνο σε στρατιωτικούς; Αν  όχι σε ποιους άλλους και για ποιο λόγο;

Γ. Αναφέρετε δύο ή περισσότερες ονομασίες  πυροβόλων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν την εποχή του 1821. Αναφέρετε δύο ή περισσότερες ονομασίες όπλων που χρησιμοποιήθηκαν έως το 1980. Ποια η διαφορά τους;

Δ. Ποιο αποτέλεσμα επιδιώκουν να έχουν τα όπλα των σύγχρονων στρατών σε    αντίθεση με αυτά παλαιότερων εποχών και γιατί;

2. Αίθουσα : «ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Α. α. Τι παρατηρείτε στο πάτωμα της αίθουσας αυτής;

     β. Θα μπορούσε το Ρούπελ να χαρακτηριστεί υπόγεια πόλη ; γιατί;

Β.   Εντοπίστε την προκήρυξη της  Ελληνικής επανάστασης του Αλ. Υψηλάντη από  την Μολδοβλαχία. Ποια η πρώτη λέξη του κειμένου;

Γ.   Περιγράψτε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’’ την 28η Οκτωβρίου 1912.

Δ.  Υπάρχει κάποιο έκθεμα στην έκθεση που αναφέρεται στα Γιαννιτσά; Ποια αντικείμενα διακρίνονται  σε αυτό;

             3.    Αίθουσα : «ΕΤΣΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ ΤΟ 1940 -1941»

Α. Σε ποιο περιστατικό αναφέρονται τα εκθέματα μπαίνοντας δεξιά στην αίθουσα; Ποια γλώσσα χρησιμοποιούνταν για να επικοινωνούν οι χώρες μεταξύ τους αυτήν την εποχή;

Β.  Σημαίες ποιών χωρών εντοπίζετε στην αίθουσα αυτή; Μια χώρα χρησιμοποιεί πάντοτε την ίδια σημαία; Γιατί;

Γ. Τι ήταν οι εύζωνες; Πότε πολέμησαν για τελευταία φορά; Πού τους συναντάμε σήμερα;

Δ. Ποιόν ρόλο έπαιξε  ο γυναικείος   πληθυσμός κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο;

4. Αίθουσα :   «ΣΟΦΙΑΣ ΒΕΜΠΟ»

Α. Ποιο είναι το τραγούδι που έχει ταυτιστεί άρρηκτα με την Σοφία Βέμπο;

Β. Πως τίμησαν το Υπ. Οικονομικών και η τράπεζα της Ελλάδος το 2010 τα 100 χρόνια από την γέννηση της Σοφίας Βέμπο; 

Γ. Πως ονομάζεται η αίθουσα συναυλιών του εξωτερικού που κατόρθωσε να γεμίσει με ακροατές η Σοφία Βέμπο; Πού βρίσκεται; Πότε;   

Δ. Πώς αποκαλούμε την Σοφία Βέμπο για το έργο που πρόσφερε στο ελληνικό έθνος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: